Na przeciętnej plantacji występuje co najmniej 20 gatunków chwastów wymagających ograniczania. W większości są to wyspecjalizowani konkurenci w stosunku do zbóż, bo rozwijają się w tym samym rytmie co one.
Jakie są czynniki wpływające na konkurencyjność chwastów ?
W tabeli pokazujemy przykłady progów szkodliwości chwastów, bo to naukowcy je badali i badają. Trzeba te informacje traktować poglądowo. Trudno jest bowiem przewidzieć pogodę, a to ona w dużym stopniu decyduje o wschodach i konkurencyjności chwastów.
Czynników wpływających na konkurencyjność chwastów w danym środowisku jest dużo. Wpływa na to termin siewu zbóż i zagęszczenie. Ważny jest poziom nawożenia, a jeszcze bardziej pH gleby. Wśród odmian zbóż są takie, które lepiej lub gorzej radzą sobie z konkurencją chwastów.
To wszystko powoduje, że w konkretnej sytuacji zaledwie jeden chwast na metrze kwadratowym spowoduje już konkretną, ekonomiczną stratę plonu, a w innej zagrożeniem będzie dopiero kilkadziesiąt chwastów tego samego gatunku na metrze kwadratowym.
Jakie są podziały chwastów?
Z przedstawionych wyżej powodów, systemów decyzyjnych w ograniczaniu ...