Jak przeciwdziałać żółtej karłowatości jęczmienia?
Ze względu na brak możliwości bezpośredniego zwalczania wirusów, jedyną formą ochrony są działania prewencyjne, które zapobiegają lub ograniczają występowanie infekcji. Wyniki analiz molekularnych dla prób wektorów zebranych podczas jesiennych lustracji pól w różnych regionach Polski, wykazały obecność: wirusa żółtej karłowatości jęczmienia, wirusa karłowatości pszenicy oraz wirusa żółtaczki rzepy (TuYV).
Nowy wirus w uprawie jęczmienia
Niestety, pojawiło się nowe zagrożenie o czym IOR – PIB informuje w ostatnim komunikacie z 16 października br. na stronach Platformy Sygnalizacji Agrofagów. Wyniki analiz dla zbiorczych prób zbóż ozimych, zebranych wiosną 2023 r., wykazały obecność nowego zagrożenia fitosanitarnego – wirusa jęczmienia G (barley virus G, BVG). Dodatkowe analizy potwierdziły porażenia roślin w dwóch lokalizacjach na terenie środkowej Wielkopolski. Podobnie jak BYDV, także BVG przenosi się przez te same gatunki mszyc, co sprzyja, infekcjom BYDV/BVG.
Jakie są objawy zakażenia wirusem G?
Chore rośliny wykazują typowe objawy żółtej karłowatości jęczmienia widoczne w postaci żółtawych przebarwień blaszek liściowych, nadmiernego krzewienia i osłabionego wzrostu. Synergistyczne oddziaływanie wirusów w infekcjach mieszanych może prowadzić do zaostrzenia przebiegu infekcji i wzrostu zagrożenia dla zbóż. Informacja z komunikatu IOR – PIB stanowi pierwsze doniesienie o porażeniach BVG w Polsce. Jak dotychczas występowanie tego wirusa wykazywano w Korei Południowej, Kenii, Australii, Japonii, a w Europie w: Holandii, Grecji, Węgrzech i we Francji.
Marek Kalinowski
Za informacją IOR – PIB