Co daje szkolenie IP?
IP to nowoczesny system jakości żywności, w którym dąży się do zrównoważonego wykorzystania postępu technicznego i biologicznego w:
- uprawie,
- nawożeniu,
- ochronie roślin.
Dzięki IP możliwa jest również ochrona środowiska i zdrowia ludzi. Po szkoleniu z IP możliwe jest pozyskiwanie zdrowej żywności pochodzenia roślinnego, nieprzekraczającej maksymalnych poziomów pozostałości następujących substancji:
- środków ochrony roślin,
- metali ciężkich,
- azotanów i innych pierwiastków,
- substancji szkodliwych.
Rolnik uprawiający tego rodzaju żywność otrzymuje certyfikat znak zastrzeżony IP.
Komu jest przyznawany certyfikat IP?
Certyfikat IP jest przyznawany rolnikom, którzy spełniają poniższe warunki:
- ukończyli szkolenie w zakresie integrowanej produkcji roślin i posiadają zaświadczenie o ukończeniu tego szkolenia, z zastrzeżeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8 ustawy o środkach ochrony roślin,
- prowadzą produkcję i ochronę roślin według szczegółowych metodyk zatwierdzonych przez Głównego Inspektora i udostępnionych na stronie internetowej administrowanej przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa,
- stosują nawożenie na podstawie faktycznego zapotrzebowania roślin na składniki pokarmowe, określone w szczególności na podstawie analiz gleby lub roślin,
- prawidłowo dokumentują prowadzenie działań związanych z integrowaną produkcją roślin,
- przestrzegają przy produkcji roślin zasad higieniczno-sanitarnych, w szczególności określonych w metodykach
- u których w próbkach roślin i produktów roślinnych pobranych do badań, nie stwierdzono przekroczenia najwyższych dopuszczalnych pozostałości środków ochrony roślin oraz poziomów azotanów, azotynów i metali ciężkich,
- przestrzegają przy produkcji roślin wymagań z zakresu ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi, w szczególności określonych w metodykach.
Ile jest ważny certyfikat ze szkolenia IP?
Certyfikat ze szkolenia IP jest wydawany na okres niezbędny do zbycia roślin, a jego ważność wynosi 12 miesięcy. Po jego otrzymaniu producent roślin może używać znaku Integrowanej Produkcji Roślin do oznaczania roślin, które obejmuje certyfikat.
Kto może przeprowadzić szkolenie z IP?
Szkolenia z IP mogą być prowadzone wyłącznie przez osoby upoważnione do wykonywania działalności w zakresie certyfikacji integrowanej produkcji roślin. Poniżej przedstawiamy wykaz jednostek prowadzących szkolenia:
- „PNG” Sp. z o.o. – Cisów 77A, 26-021 Daleszyce, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Kielcach,
- QA Solutions Sp. z o.o. – ul. Józefa Marcika 25 E/3, 30-433 Kraków, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Krakowie,
- COBICO Sp. z o.o. – Przebieczany 529, 32-020 Wieliczka, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Krakowie,
- Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. – ul. Młynarska 42, 01-171 Warszawa, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Warszawie,
- SGS Polska Sp. z o.o. – ul. Jana Kazimierza 3, 01-248 Warszawa, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Warszawie,
- TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o. – ul. Wolności 347, 41-800 Zabrze, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Warszawie,
- BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o. – ul. Lubicz 25 A, 31-503 Kraków, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Krakowie,
- EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o. – ul. Modzelewskiego 27, 02-679 Warszawa, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Warszawie,
- Krajowe Centrum Badań i Certyfikacji „Gwarantowana Jakość” Sp. z o.o. – ul. Naramowicka 144, 61-619 Poznań, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu.
Przeczytaj również: Jak dane o progach szkodliwości chorób zbóż wykorzystać w praktyce i poprawić opłacalność uprawy?
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: WIR