Szarłat szorstki jest rośliną żywicielską chwościka burakowego, a także gospodarzem sprawcy mozaiki burakowej. Kłosy zbitych kwiatostanów jednego chwastu wydają od 1000 do 5000 nasion. Progiem szkodliwości szarłatu szorstkiego jest 5 roślin na 30 metrów bieżących rzędu buraka cukrowegoMarek Kalinowski
Szarłat szorstki, a już często szarłat uodporniony genetycznie, łączy plantatorów ziemniaków, buraków cukrowych i kukurydzy. W tych uprawach nasilają się właśnie problemy ze zwalczaniem tego chwastu, a badania potwierdzają niestety w Polsce obecność biotypów odpornych.
Przy tych problemach pamiętajmy o dokładnym czytaniu etykiet i stosowaniu się do zaleceń stosowania środków ochrony roślin. Należy dokładnie sprawdzić, czy szarłat szorstki jest w etykiecie środka na liście chwastów wrażliwych, czyli zwalczanych. A jeżeli jest, a herbicyd zadziałał w minionym sezonie słabo, mamy być może problem z biotypem odpornym. A to nie jest już przysłowiowa "bułka z masłem".
- Co przeszkadza w ograniczaniu szarłatu szorstkiego?
- Kiedy może sie zdarzyć, że szarłat wystąpi placowo?
- Jakie są wyniki badań na występowanie szarłatu szorstkiego w kukurydzy?
- Jaka musi być temperatura gleby, by szarłat szorstki zaczął kiełkować?
- W jakiej uprawie najczęściej występuje szarłat szorstki?
- Jak wygląda szarłat szorstki?
- Czym różni się szarłat szorstki od wyniosłego?
Co przeszkadza w ograniczaniu szarłatu szorstkiego?
W ograniczaniu szarłatu szorstkiego w burakach cukrowych, ale generalnie także w kukurydzy i ziemniakach, przeszkadza najczęściej chłodna wiosna. Szarłat to chwast ciepłolubny, wschodzący masowo, wręcz rzutowo po ociepleniu. Zwykle nikt nie skupia się na obserwacj...