・ niedobór lub nadmiar składników pokar-mowych jest niekorzystny dla uprawianych roślin i może ograniczać wielkość i jakość plonów oraz negatywnie oddziaływać na środowisko przyrodnicze
・ pH gleby ma bezpośredni wpływ na powsta-wanie próchnicy w glebie, warunkującej jej żyzność, a także na strukturę gleby
・ gleby silnie zakwaszone lub z wyczerpanymi rezerwami przyswajalnych form składników pokarmowych wykazują małą produkcyjność i z trudem ulegają wzbogaceniu w składniki, nawet po zastosowaniu dużych dawek nawozów
・ pozwala na nawożenie dokładnie tymi składnikami pokarmowymi, których w glebie brakuje
・ umożliwia racjonalną, w odpowiednich ilościach i we właściwy sposób, aplikację nawozów mineralnych oraz uzyskiwanie możliwie największego efektu produkcyjnego, również ekonomicznego
・ wyniki badań pH gleby wskazują, czy należy uregulować jej odczyn i jednocześnie poprawić żyzność gleby
・ okresowe badania gleby pozwalają na utrzymy-wanie jej potencjału plonotwórczego.