Żerowanie szarka na burakach w dalszych fazach rozwoju nie jest już dużym zagrożeniem dla roślinMateriały gospodarstwa
StoryEditorUprawa

Buraki cukrowe: Jak rolnik z lubelskiego walczy z szarkiem komośnikiem?

16.05.2024., 09:00h
Od dwóch lat przychody z buraków pozwalają nam przetrwać trudny dla rolnictwa okres – mowi Jarosław Wilgos, rolnik z woj. lubelskiego. Nic dziwnego, że w wyspecjalizowanym m.in. w produkcji korzenia gospodarstwie liczą, że i w tym sezonie ta uprawa nie zawiedzie.

Gospodarstwo rodziny Wilgosów w Buśnie ma długą tradycję

Jego siedziba znajduje się w Buśnie w pow. chełmskim. To miejsce z tradycjami, przodkowie obecnie pracujących tu rolników prowadzili we wsi gospodarstwo jeszcze przed II wojną światową.

Tutaj i na położonych w okolicznych miejscowościach gruntach, wspólnie z rodzicami Jarosława, państwo Wilgosowie zajmują się produkcją roślinną. Poznali się na studiach na Akademii Rolniczej w Lublinie (obecnie Uniwersytet Przyrodniczy), gdzie studiowali na kierunku rolnictwo. Pobrali się i rozpoczęli na poważnie przygodę z rolnictwem.

– Od 10 lat specjalizujemy się wyłącznie w produkcji roślinnej – opowiada Jarosław Wilgos. – Wcześniej rodzice utrzymywali bydło mlecze, potem już wspólnie hodowaliśmy opasowe. – W pewnym momencie koszt wstawienia cieląt wzrósł niemalże z dnia na dzień o 100%. Zrezygnowaliśmy z hodowli – dodaje pani Joanna.

W sumie w uprawie znajduje się obecnie, z dzierżawami, ponad 130 ha. Ziemie mocno zróżnicowane: od piasków po czarnoziemy. Ale przeważają gleby III kl bonitacji, około połowy uprawianego areału stanowią ciężkie w uprawie rędziny.

Or...

Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
06. lipiec 2024 00:13