Rewolucja w cukrowni Kruszwica
W związku z przeprowadzoną w cukrowni Kruszwica modernizacją przebudowano dwa oryginalne kotły opalane dotąd miałem węgla kamiennego. Są one teraz zasilane gazem ziemnym.
– Oba kotły generują 90 ton pary na godzinę przy ciśnieniu 40 barów, co pozwala na pełne pokrycie zapotrzebowania cukrowni na energię cieplną oraz elektryczną. Zmiana systemu zasilania to istotny krok w kierunku zwiększenia efektywności energetycznej zakładu oraz znaczącego ograniczenia emisji dwutlenku węgla. Pozwala równocześnie na dalsze podniesienie efektywności produkcyjnej – informuje Krajowa Grupa Spożywcza.
Cukrownia Kruszwica zaangażowana w ochronę środowiska
Dzięki modernizacji przeprowadzonej w cukrowni Kruszwica emisja dwutlenku węgla ma się zmniejszyć o 30 tys. t rocznie, pozytywnie wpływając na ochronę środowiska naturalnego i realizację założeń zrównoważonego rozwoju.
Do redukcji emisji dwutlenku węgla włączyła się cała KGS, a modernizacja pieców w cukrowni Kruszwica jest realizacją jednego z założeń wdrożeń ekologicznych technologii produkcyjnych.
– Jesteśmy dumni, że możemy być liderem w branży cukrowniczej, nie tylko pod względem jakości, ale i dbałości o środowisko – powiedział Jacek Modrzejewski, Dyrektor Cukrowni Kruszwica.
Od kiedy działa cukrownia Kruszwica?
Cukrownia Kruszwica została założona w grudniu 1880 roku z inicjatywy „Towarzystwa Akcyjnego Cukrownia Kruszwica". Pierwsza kampania cukrownicza została w niej przeprowadzona w 1881 r. Przerobiono w niej prawie 16 tys. t buraków cukrowych. Aktualnie w zakładzie prowadzona jest 144 kampania cukrownicza, podczas której przerabiane jest 13 tys. t buraków na dobę. Tylko w tej kampanii, dzięki zawarciu umów z 3 390 plantatorami zakontraktowano prawie 1,5 mln t buraków z areału wynoszącego ponad 26 tys. ha.
Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz
Źródło: KGS