Rusza kampania buraczana w cukrowni w Strzelinie. Produkcja cukru już bez węglaSüdzucker Polska S.A.
StoryEditorKampania cukrownicza

Rusza kampania buraczana w cukrowni w Strzelinie. Produkcja cukru już bez węgla

06.09.2024., 16:00h

W cukrowni w Strzelinie po raz ostatni w historii rozpalono kocioł węglowy. Zakład należący do Südzucker Polska S.A. jest w trakcie transformacji energetycznej i dąży do wytwarzania cukru z buraków cukrowych przy użyciu gazu lub źródeł własnych. Kiedy będzie to możliwe?

Kampania buraczana 2024/2025 ostatnią na węgiel

31 sierpnia br., w cukrowni w Strzelinie, która należy do spółki Südzucker Polska, po raz ostatni odbyło się symboliczne rozpalenie kotła węglowego. W zakładzie trwa budowa kotła parowego oraz pieca na gaz z 9-kilometrowym odcinkiem gazociągu, dzięki którym proces produkcji cukru z buraków cukrowych będzie się odbywał wyłącznie z wykorzystaniem gazu ziemnego i źródeł własnych.

Cukrownie w Strzelinie działa ponad 150 lat

Dolnośląska cukrownia w Strzelinie działa od 152 lat, a tegoroczna kampania cukrownicza jest ostatnią, w której prace będą odbywały się przy wykorzystaniu kotła węglowego. Już na początku roku 2025 zakończy się pierwszy etap prac modernizacyjnych, a kiedy budowa się zakończy, stary kocioł węglowy pozostanie wspomnieniem. M – m

– Zastąpienie węgla kamiennego i koksu mniej emisyjnym „błękitnym paliwem” będzie możliwe już na początku przyszłego roku za sprawą modernizacji i rozbudowy infrastruktury obiektu. Zmiany obejmą wymianę kotła węglowego na gazowy oraz budowę pieca wapiennego na gaz. Oba przedsięwzięcia zostały dofinansowane ze środków Funduszu Modernizacyjnego*. Finalizowany jest także 9-kilometrowy odcinek gazociągu, realizowany przez Polską Spółkę Gazo – informuje Südzucker Polska S.A.

Dlaczego cukrownie rezygnują z kotłów węglowych?

Cukrownie rezygnują z kotłów węglowych ze względu na chęć zredukowania emisji CO2 podczas produkcji. Dzięki temu działaniu powietrze w okolicy ma być czystsze, a proces produkcyjny mniej oddziaływać na środowisko, przy jednoczesnym utrzymaniu wydajności zakładu. W ciągu roku emisja CO2 ma ulec redukcji o 50%, a emisja pyłów o 96%.

– Nadchodzący czas w Cukrowni Strzelin będzie intensywny nie tylko w związku z trwającą kampanią buraczaną, ale też przez równoległą realizację założeń transformacji energetycznej. Inwestycje, które podjęliśmy w tym roku, są początkiem zmian, o których skali świadczy fakt, że stanowią aktualnie jedne z kluczowych elementów globalnej strategii zrównoważonego rozwoju Dywizji Cukru w ramach Grupy Südzucker, której częścią jest Südzucker Polska S.A. – mówi Mariusz Maziarz, Dyrektor Cukrowni Strzelin.

Kampanie cukrownicze w pozostałych zakładach Südzucker Polska S.A

Kampanie cukrownicze w pozostałych zakładach Südzucker Polska S.A odbyły się w następujących terminach:

  • 2 września br. – Cukrownia Cerkiew,
  • 4 września br. – Cukrownia Świdnica,
  • 12 września br. – Cukrownia Ropczyce.

Przeczytaj również:

image
Burak cukrowy

Cukrownia w Werbkowicach rusza z kampanią cukrowniczą 2024/25

Oprac. Justyna Czupryniak

Źródło: Südzucker Polska S.A

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. wrzesień 2024 14:41