Co robić, gdy grzyby zaatakują orzech?
Orzech włoski często jest atakowany przez choroby grzybowe i bakteryjne, do których należy np. antraknoza. Patogen zimuje w opadłych liściach a wiosną jego zarodniki zaczynają infekować zdrowe liście. Początkowo widzimy na nich zazwyczaj okrągłe, żółte plamy stopniowo zmieniające barwę na brunatną. Z czasem plamy się powiększają i obejmują swym zasięgiem prawie całą blaszkę liściową, powodując jej zasychanie. Na dolnej stronie liści widać ciemne, drobne punkty, są to owocniki grzyba. Grzyb poraża również zawiązki owoców i zielone części pędów, na których pojawiają się ciemne plamy, pod którymi tkanka się zapada. Porażone zawiązki gniją a porażone owoce w późniejszej fazie rozwoju wcześniej zamierają i opadają. Podczas wilgotnej pogody grzyb masowo się rozwija prowadząc do dużych strat. Niestety, dotychczas było dozwolone stosowanie preparatów miedziowych do walki z patogenem, obecnie brak jest zarejestrowanych środków do walki z antraknozą. Jedynym wyjściem jest dokładne usuwanie opadłych liści lub pryskanie mocznikiem w celu ich szybkiego rozkładu, co pozwoli zminimalizować jej rozprzestrzenianie się. ...