Konsumenci mają coraz większą świadomość w aspekcie jakości żywności
Rynek żywności bezwzględnie stawia na jakość produktu rolnego oraz jego bezpieczeństwo, szczególnie w aspekcie pozostałości po środkach ochrony roślin. Przepisy prawne regulujące te wymagania są coraz bardziej restrykcyjne i nie pozostawiają wątpliwości co do tego, że gospodarstwa, które nie nadążają za zmianami, z czasem utracą wartość konkurencyjną na rynku. Kierunek tych zmian jest m.in. efektem rosnącej świadomości konsumentów w aspekcie jakości i bezpieczeństwa żywności oraz wiedzy, która przekłada się na ich konkretne oczekiwania i decyzje zakupowe.
Obecnie, częściej niż kilka lat temu, wybór kupujących pada na produkty rolne lub przetwory zaopatrzone w rozpoznawalne znaki jakości. Konsumenci analizują etykiety i nie boją się zapytać o pochodzenie żywności, a nawet zapłacić za nią więcej. Certyfikacja produkcji rolnej jest gwarancją, jakiej wymagają nabywcy oraz przetwórcy zarówno w kraju, jak i za granicą. Za nią bowiem stoją odpowiednie standardy, dzięki którym możliwa jest identyfikacja, a następnie eliminacja zagrożeń dla jakości i bez...