Rzepak to najważniejsza roślina oleista, uprawiana w Polsce. Niełatwym zadaniem jest wybór odpowiedniej odmiany, potencjał plonowania, to wciąż najważniejsze kryterium, ale musi iść w parze z innymi cechami.
Tylko odmiany mieszańcowe
Odmiany mieszańcowe lepiej sprawdzają się przy intensywnej uprawie, tolerują opóźniony siew i charakteryzują się szybkim rozwojem początkowym. W tworzeniu odmian mieszańcowych obserwujemy ogromny postęp. Coraz częściej rzepaki mają dodatkowe geny odporności na chorobotwórcze patogeny, np. geny Rlm3 + Rlm7, czyli podwójna genetyczna odporność na choroby rzepaku, którą charakteryzowała się odmiana Umberto KWS wysiewana przez pana Rafała 2 lata temu. Odmiana charakteryzowała się również mniejszą podatnością na pękanie łuszczyn i osypywanie nasion, ponieważ zawierała cechę S-POD. Oczywiście na osypywanie nasion mają również wpływ warunki pogodowe, czy porażenia przez choroby, więc trzeba zawczasu działać, bo straty mogą być naprawdę duże. Właściciel gospodarstwa deklaruje, że przy najbliższych zasiewach wróci do odmiany Umberto, bo jest idealna na jego dobre gleby i miała najwyższy plon z trzech wysianych wówczas odmian rzepaku. ...