Zdaniem dr Zuzanny Sawinskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, możemy powstrzymać tę chorobę tylko jesienią. Trzeba zwrócić uwagę na jasnożółte przebarwienia rozszerzające się od szczytu do podstawy blaszki liściowej w jęczmieniu i bladożółte z zabarwieniem fioletoworóżowym w pszenicy. Wiosną wielu rolników myliło ten objaw z niedoborem fosforu lub brakiem pobrania związków odżywczych z gleby. Wirus żółtej karłowatości silnie zaatakował nasze uprawy w 2003 r. Po raz kolejny pojawił się w roku ubiegłym i łączył się z dużym nalotem mszyc.
Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 47/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.