Termin zabiegu jest tak samo ważny jak właściwy dobór retardantów do tego zabiegu. Zależnie od substancji aktywnej, ale też jej formulacji, skuteczność działania tych produktów mocno zależy od temperatury i nasłonecznienia. Nie bez wpływu jest też jakość oraz pH wody użytej do sporządzania cieczy roboczej.
Jaką substancję do skracania zbóż wybrać?
Do skracania zbóż służy kilka substancji. Najbardziej znane i stosowane w zbożach to: chloromekwat (CCC), etefon, trineksapak etylu, proheksadion wapnia i chlorek mepikwatu. Każda z wymienionych substancji ma inne właściwości (zwłaszcza, jeżeli chodzi o temperaturę i nasłonecznienie dla skutecznego działania) a w ofercie praktycznie co roku pojawiają się nowe produkty. Czasami jest tak, że zmiana formulacji znanej substancji czynnej diametralnie zmienia jej właściwości i umożliwia jej stosowanie w niższej temperaturze.
Umiejętność rozpoznawania faz rozwojowych jest kluczowa dla określenia optymalnego terminu skracania (pisaliśmy tydzień temu). Dziś chcę zwrócić uwagę na różnice w zaleceniach skracania poszczególnych gatunków zbóż i na różnice właściwości substancji czynnych regulatorów. ...