Ziemniaki odmian jadalnych z podwyższoną zawartością skrobi sadził w Chmielniku-Kolonii jeszcze ojciec Tomasza i Jarosława Matyjasików, którzy obecnie wspólnie uprawiają ok. 120 ha. To gleby od klasy II po IVb. Przeważają te IIIa i b.
– Gleby lekkie, bielicowe, wytworzone na piaskach, o dobrej przydatności do uprawy ziemniaków – mówi Tomasz Matyjasik. Oprócz nich uprawia się tu rzepak ozimy, pszenicę ozimą, pszenżyto ozime, jęczmień jary i buraki cukrowe. Ziemniaki w ub. sezonie zajmowały 13 ha i zwykle są wysadzane na zbliżonym areale.
Bulwy ziemniaczane są przerabiane na płatki ziemniaczane
Bulwy ziemniaczane z produkcji prowadzonej przez braci tradycyjnie trafiają do Zakładów Przetwórstwa Ziemniaczanego w Lublinie będących częścią grupy PEPES z siedzibą w Łomży. W Lublinie są przetwarzane m.in. na płatki ziemniaczane.
Są one wykorzystywane w gastronomii jako błyskawiczne puree ziemniaczane, półprodukt do wyrobu dań, dodatek do piekarnictwa, panierka do ryb i mięs oraz składnik do produkcji przekąsek.
Są one wykorzystywane w gastronomii jako błyskawiczne puree ziemniaczane, półprodukt do wyrobu dań, dodatek do piekarnictwa, panierka do ryb i mięs oraz składnik do produkcji przekąsek.
– Optymalna zawartość skrobi oczekiwana przez ZPZ to 15–16%. Minimalna 14% – mówi pan Tomasz. – W ub. roku podst...