Mikroorganizmy przystosowane do warunków panujących w kosmosie mogą zostać wykorzystane w uprawie roślin i na terenie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej oraz na innych planetach.
Szczepy zebrane z różnych miejsc na pokładzie Stacji
Tylko jeden z wspomnianych szczepów udało się zidentyfikować. Jest to występująca na naszej planecie - Methylorubrum rhodesianum. Pozostałe trzy szczepy okazały się nieznanymi do tej pory „krewnymi” ziemskiego Methylobacterium indicum i otrzymały robocze nazwy: IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 i IIF4SW-B5. Naukowcy proponują nazwę Methylobacterium ajmalii.
Wydaje się, że nowe bakterie powinny mieć podobne cechy do swoich ziemskich kuzynów, dzięki czemu będzie można je wykorzystać do uprawy roślin w odmiennych niż ziemskie warunkach.
Bakterie Methylobacterium charakteryzują się takimi właściwościami jak:
- Wiązanie azotu,
- zwiększanie rozpuszczalności substancji, czyli solubilizacji fosforanów,
- korzystny wpływ na wzrost roślin,
- ochrona przed fitopatogenami.
Badania mikrobiologiczne w kosmosie nie są łatwe
Badanie bakterii w warunkach Międzynarodowej Stacji Kosmicznej nie jest łatwe ze względu na sterylne warunki tam panujące, minimalne zasoby, przez co warunki upraw są generalnie stresujące dla roślin.
Próbki zbierane są z 8 miejsc na terenie stacji, np. tam gdzie spotykają się astronauci oraz w komorze wzrostu roślin. Następnie są one przesyłane na Ziemię do dalszych badań, a loty w obie strony odbywają się stosunkowo rzadko. W związku z czym naukowcy proponują założenie na terenie Stacji laboratorium mikrobiologicznego, co znacznie by przyśpieszyło i ułatwiło badania nad nowoodkrytymi organizmami w kontrolowanych warunkach. Do tego potrzebne są jednak zintegrowane systemu monitoringu mikrobiologicznego i opracowanie technologii molekularnych przystosowanych do warunków stacji kosmicznej.
Rzodkiewka wyhodowana w kosmosie z sukcesem
Do tej pory na stacji kosmicznej z powodzeniem uprawiano zieleninę i rzodkiewkę o czym pisaliśmy już informowaliśmy wcześniej – przeczytaj artykuły:
Badacze wyniki swoich badań opublikowali w dzienniku "Frontiers in Microbiology", publikującym artykuły naukowe z dziedziny mikrobiologii.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay