StoryEditorWiadomości rolnicze

Czy rolnictwo ekologiczne może się opłacać rolnikowi? [Webinarium]

06.06.2022., 09:06h
UE stawia na ekologię. Ale czy ten model gospodarowania może być opłacalny? Właśnie trwa nasze webinarium „Rolnictwo ekologiczne - szansa na konkurencyjność i zdrowie konsumentów”, podczas którego odpowiadamy na to i wiele innych pytań. 

Rozpoczęło się webinarium „Rolnictwo ekologiczne - szansa na konkurencyjność i zdrowie konsumentów” zorganizowane przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze pod patronatem medialnym m. in. Tygodnika Poradnika Rolniczego i portalu tygodnik-rolniczy.pl

Rolnictwo ekologiczne - szansa na konkurencyjność i zdrowie konsumentów

Komisja Europejska cały czas dąży do zazielenienia europejskiego rolnictwa. Do 2030 roku aż 25 proc. gruntów rolnych ma zostać przeznaczonych  na ekologiczne gospodarstwa. Pomóc ma w tym zbliżający się wielkimi krokami Zielony Ład i powiązane z nim strategie "Od pola do stołu" i "Bioróżnorodności". Premiowana będzie hodowla i uprawa w systemie ekologicznym. Taki trend wyznaczyli także sami konsumenci, którzy coraz częściej sięgają po żywność z zielonym listkiem. 

Warto więc wiedzieć, na czym polega ekologiczne rolnictwo, czy jest opłacalne, w jaki sposób przejść konwersję z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną i z jakimi kosztami oraz procedurami dla rolnika jest to związane. I o tym właśnie mówią eksperci w naszym studio.


Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska z Zakładu Żywności Ekologicznej SGGW w Warszawie opowiada o pozytywnym wpływie produkcji ekologicznej na środowisko naturalne i zdrowie człowieka.

Dorota Metera
z firmy „Bioekspert” wyjaśnia cały proces, który rolnik musi przejść by rozpocząć produkcje ekologiczną w swoim gospodarstwie. Będzie więc sporo informacji o zgłoszeniu, konwersji, kontroli i certyfikacji.

Z kolei prof. dr hab. Mariusz Maciejczak, dyrektor Instytutu Ekonomii na SGGW przedstawia korzyści i koszty inwestycji w rolnictwo ekologiczne.

Natomiast Maciej Piskorski, dyrektor departamentu produktów Agro BNP Paribas wyjaśnia, dlaczego rolnictwo ekologiczne jest ciekawym zagadnieniem dla polskich producentów żywności.

W dyskusji biorą także ekologiczni rolnicy: Piotr Woźnicki, właściciel 276-hektarowego gospodarstwa ekologicznego SĄTYRZ oraz Krzysztof Durecki, rolnik ekologiczny z Lubiesza, producent m. in. truskawek, malin i borówek. Mówią o swoich doświadczeniach w ekologicznej uprawie. Dzielą się też wnioskami na temat opłacalności takiej produkcji i podpowiadają, jak stworzyć własną markę. 

Webinarium prowadzi Bartłomiej Czekała, redaktor naczelny portalu topagrar.pl. 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. listopad 2024 03:16