W ostatnich latach w naszym kraju występowały często susze glebowe i wysokie temperatury w okresie wegetacji, powodując duże straty w plonach roślin uprawnych. Pomocą mogłyby być nowe odmiany odporne na suszę. Jednak ich uzyskanie metodą inżynierii genetycznej wymaga wiedzy, umiejętności i dużych pieniędzy od hodowców roślin.
Tymczasem w Afryce i podobnych rejonach świata, rolę zboża chlebowego i pastewnego spełnia sorgo ziarnowe zajmujące ponad 50 mln ha. Sorgo ziarnowe należy do gatunku (Sorghum bicolor L. Moench) z rodziny wiechlinowatych (Poaceae). Poza tym jest kserofitem tzn. przystosowanym do suchych warunków. Posiada silnie rozwinięty system korzeniowy pozwalający na pobieranie wody z dużej głębokości. Na liściach i łodygach wytwarza wosk chroniący przed nadmierną ewaporacją.Sorgo można wykorzystać do produkcji mąki, bioetanolu czy pelletu
Warto zatem sprawdzić w polskich warunkach możliwości i opłacalność uprawy sorgo ziarnowego. Można je wykorzystać w produkcji mąki bezglutenowej lub bioetanolu, a słomę można przeznaczać na cele energetyczne do spalania w formie pelletu lub brykietów. Dotychczas ziarno sorgo przeznaczane d...