W procesie jego tłoczenia powstaje makuch oraz poekstrakcyjna śruta rzepakowa. Mogą być one alternatywą dla śruty sojowej. Rzepakowe produkty białkowe zamiast być wykorzystywane na krajowym rynku, są eksportowane. W 2021 r. największym odbiorcą polskiej rzepakowej śruty była Dania, która słynie z produkcji trzody chlewnej.
To był rekordowy rok dla uprawy rzepaku na świecie
Najwięksi producenci rzepaku na świecie to Kanada oraz Unia Europejska. W Polsce notowana jest duża dynamika wzrostu areału uprawy, jak i produkcji, czyli plonu.
– W UE i Kanadzie produkowanych jest około 20 mln t rocznie. Ważnymi producentami są także Indie 10 mln t oraz Australia, gdzie wytwarza się ponad 5 mln t. Wzrost produkcji wyniesie 8 mln t. Dzięki temu produkcja na świecie wzrosła z 66 mln t do ponad 74 mln t. Jest ona znacząca i powoduje, że podaż rzepaku na światowych rynkach jest stabilna. Polska jest jednym z europejskich liderów w produkcji rzepaku. Jest to niekwestionowany sukces polskiego rolnictwa. Od wielu lat pod tym względem depczemy po piętach Niemcom oraz Francji – mówił Adam Stępień, dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju, pod...