Pozytywne wyniki uzyskane w 2018 roku w kilku gospodarstwach rolnych na terenie Wielkopolski, uzasadniają powiększanie powierzchni uprawy tej rośliny. Przydatność sorgo potwierdzają ścisłe doświadczenia polowe w latach 2007–2011 w Zakładzie Doświadczalnym Stary Sielec, powiat Rawicz IWNiRZ w Poznaniu, położonym w rejonie o małej ilości opadów (< 550 mm) i niskim poziomie wody gruntowej. Doświadczenia zakładano w czterech powtórzeniach na glebach bielicowych, zalegających na glinie o odczynie pH w granicach 5,5–6,5 i średniej zasobności w składniki pokarmowe, w stanowisku po zbożach ozimych.
Sorgo i agrotechnika
Uprawę roli od jesieni do zasiewów nasion dokonywano zgodnie z zasadami dobrej praktyki rolniczej. Z tym, że orkę zimową wykonywano jesienią na średnią głębokość (30 cm) a wiosną tylko włóka, brony, siew nawozów i nasion. Nawożenie mineralne stosowano bezpośrednio przed siewem nasion w kg/ha: N –120, P2O5– 60, K2O – 100 i MgO – 20. W doświadczeniach stosowano następujące odmiany oraz ilości wysiewu nasion: sorgo – Sucrosorgo 506 (10 kg/ha), kukurydzę – Bułat (80 kg/ha) i konopie włókniste – Białobrzeskie (30 kg/ha). Wysiewu nasion dokonywano w rozstawie rzędów 40 cm w pierwszej dekadzie maja. Bezpośrednio po siewie sorgo i kukurydzy stosowano odpowiednie środki chwastobójcze.
Rośliny zbierano w początkowej fazie zawiązywania nasion. Podczas zbioru bioma...
550>