Na rok 2020 przedsiębiorca zaplanował uprawę ok. 20 ha ziemniaka ekologicznego. Uprawę przeprowadził w kooperacji z dwoma gospodarstwami, które posiadają grunty certyfikowane jako gospodarstwa ekologiczne. W sumie na czterech polach o łącznej powierzchni 22 ha posadzono średnio wczesną odmianę Bintje.
– Jednym z powodów wyboru odmiany Bintje był jej niebagatelny sukces na warszawskich rynkach w tym Rynku Hurtowym Bronisze, gdzie jest obok odmiany Monte Carlo jedną z najczęściej importowanych i chętnie kupowanych przez konsumentów i rynek HoReCa, czyli sektor hotelarski i gastronomiczny. Postanowiliśmy wyprodukować ją w kraju – wyznaje prezes CN Nidzica. Całość produkcji prowadzona jest pod nadzorem PIORiN, jak również certyfikowana jest w międzynarodowych systemach jakości takich jak GLOBAL GAP czy GMP+. Centrala Nasienna wykonała usługę sadzenia, zbioru i sortowania, natomiast uprawa i pielęgnacja plantacji były po stronie producentów.