Badania w ramach Programu Białkowego wskazały, że możliwe jest zwiększenie roli krajowego białka w produkcji pasz
15 grudnia ub.r. sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi wysłuchała obszernych sprawozdań z realizacji wieloletniego programu "Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju".
Komisja wysoko oceniła wyniki badań naukowców zaangażowanych w realizację programu i stwierdziła, że w sposób istotny przyczyniły się one do stworzenia możliwości zwiększenia bezpieczeństwa białkowego kraju. Badania wykazały, że realne jest znaczące ograniczenie importu poekstrakcyjnej śruty sojowej GMO na cele paszowe i zastąpienie tego komponentu krajowymi źródłami białka.
Program Białkowy w doświadczeniach i praktyce
Anna Gembicka, wiceminister rolnictwa, podsumowała wykonanie powyższego programu, który realizowany był w latach 2016–2020 i jego koszt – 30 mln 826 tys. zł.