StoryEditorrzepak

Foma przyśpiesza, choć odmiany rzepaku są coraz odporniejsze

21.07.2020., 14:07h
Phoma lingam (stąd określenie foma) jest stadium konidialnym sprawców suchej zgnilizny kapustnych tj. grzybów Leptosphaeria maculans i Leptosphaeria biglobosa. Sucha zgnilizna kapustnych jest najważniejszą chorobą rzepaku w Polsce i na świecie. Niestety, atakuje coraz wcześniej, ale pocieszeniem jest rosnąca ilość omian rzepaku z odpornością.
Wprowadzenie zasad integrowanej ochrony mobilizuje  firmy hodowlane do zintensyfikowania prac zmierzających do hodowania odmian odpornych na różne czynniki, w tym chorobotwórcze. Uprawa odmian odpornych lub tolerancyjnych na patogeny jest  jednym z podstawowych założeń integrowanej ochrony roślin, również rzepaku.

Coraz więcej odmian rzepaku odporną na fomę 

Na rynku przybywa odmian rzepaku z genami odporności na fomę. To dobrze, bo choroba przyspiesza, a najważniejsze jest jej zatrzymanie na liściu. To przyspieszenie obserwują naukowcy. Z danych wynika bowiem, że np. w roku 1998 i 1999 kulminacyjna liczba zarodników suchej zgnilizny kapustnych występowała w Polsce w listopadzie. W latach 2000–2008 miało to miejsce w październiku, a w  latach 2009–2014 we wrześniu (wyjątkiem był rok 2013, kiedy kulminacja zarodnikowania fomy miała miejsce w październiku).

Co to oznacza? Oznacza znacznie większe porażenie na wiosnę i znacznie większe straty. Sprawcy suchej zgnilizny kapustnych atakując rzepak wcześnie mają ułatwione zadanie. Młode rośliny rzepaku są delikatne a liście są mniejsze. Grzyb po infekcji ma do pokonania znacznie krótsz...
Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 16:30