Czym charakteryzuje się ta najnowsza polska odmiana pszenicy ozimej? Z całą pewnością uwagę zwrócili na nią rolnicy na poletkach demonstracyjnych wielu tegorocznych Dni Pola. Ta pszenica jakościowa klasy A została wyhodowana w Stacji Hodowli Roślin Antoniny k. Leszna pod kierunkiem dr Urszuli Woźnej-Pawlak. Odmiana należy do ścisłej czołówki pod kątem zimotrwałości (4,5) i wyróżnia się wysoką odpornością na choroby: mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, septoriozę liści, fuzariozę plew i kłosów, choroby podstawy źdźbła, brunatną plamistość liści oraz rdzę żółtą.
Formacja łączy w sobie najbardziej poszukiwane przez rolników cechy, tj. zdrowotność, wysoki potencjał plonowania i zimotrwałość. Jej wysoki potencjał plonowania ujawnia się szczególnie w latach sprzyjających uprawie pszenic, a w latach trudniejszych plony Formacji są stabilizowane na zadawalającym poziomie przez jej wysoką zimotrwałość i zdrowotność. W doświadczeniach rejestrowych COBORU Formacja (zależnie od regionu) plonowała na poziomie a1 do 107,5% wzorca i na poziomie agrotechniki a2 do106,2% wzorca.
Marek Kalinowski
(fot phr.pl)
(fot phr.pl)