Aby odpowiedzieć na pytania Czytelników, postanowiliśmy wrócić do gospodarstwa na Warmii i Mazurach, żeby dowiedzieć się, jak groch przezimował i czy sprawdził się w tej części Polski?
Oziminy plonują lepiej
Andrzej Pauperowicz chętnie testuje na polach nowe uprawy, wdraża nowe technologie i dzieli się spostrzeżeniami i wnioskami podczas corocznych Dni Pola organizowanych na terenie gospodarstwa. Oziminy z reguły plonują lepiej i nie są tak zawodne jak uprawy jare, więc dlaczego nie spróbować z grochem ozimym. Tym bardziej, że groch podobnie jak inne rośliny strączkowe jest doskonałym przedplonem i bogatym źródłem azotu dla rośliny następczej. Uprawa grochu potrafi wnieść do gleby nawet do 90 kg N/ha, poza tym poprawia strukturę gleby, zwiększa aktywność życia biologicznego w glebie.
Przypomnijmy, że 5 ha grochu ozimego odmiany James z hodowli Saaten Union wysiano w gospodarstwie państwa Pauperowiczów na początku października 2018 roku, przy obsadzie około 200 kg/ha. James jest odmianą o wysokim, stabilnym plonowaniu i wysokiej zawartości białka. Maksymalnie wykorzystuje zgromadzoną w glebie wodę pozimową, dzięki czemu łatwie...