Kontrola prowadzona przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa odbywa się w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego produktów pochodzenia roślinnego, które po zbiorze ziarna i jego przetworzeniu, są wprowadzane do obrotu. Jednym z niezbędnych elementów umożliwiających zagwarantowanie bezpieczeństwa żywnościowego jest nadzór nad produkcją pierwotną żywności pochodzenia roślinnego, czyli m.in. zbóż.
Dlaczego PIORIN bada zboża na obecność sporyszu i fuzariozy?
PIORIN bada zboża na obecność sporyszu i fuzariozy, ponieważ Komisja Europejska wydała zalecenia w sprawie monitorowania występowania alkaloidów sporyszu w paszy i żywności.
– Wśród zagrożeń, które mogą wystąpić w zbożach, są zanieczyszczenia niepożądanymi substancjami produktów zbożowych, do których należą mykotoksyny wytwarzane przez patogeny grzybowe, takie jak sporysz (Claviceps purpurea) czy fuzarioza (Fusarium spp.) – mówi dyrektor Biura Nadzoru Fitosanitarnego i Współpracy Międzynarodowej, Agnieszka Sahajdak.
W związku z czym PIORIN prowadzi monitoringi plantacji zbóż pod kątem występowania sporyszu zbóż i fuzariozy kłosów.
Czy są wprowadzone ograniczenia zawartości grzybów w uprawach?
Każdego rolnika uprawiającego zboża w Unii Europejskiej obowiązują wprowadzone ograniczenia prawne w zakresie m.in.:
- zawartości mykotoksyn pr produkowanych przez grzyby Fusarium w ziarnie pszenicy przeznaczonym do spożycia przez ludzi,
- opracowane wytyczne, co do zawartości mykotoksyn w ziarnie przeznaczonym na pasze.
Co kontroluje PIORIN w zbożach?
Podczas kontroli zbóż prowadzonej przez PIORIN badane są m.in. warunki meteorologiczne, czyli:
- wilgotność (występowanie rosy, mgły, opadów).
Co jest istotne ze względu na to, że ma ona znaczenie dla rozwoju powyższych patogenów.
Czy PIORIN prowadzi kontrolę zbóż w magazynach?
Jak poinformowała dyrektor Sahajdak, kontrole, które prowadzi PIORIN w uprawach zbóż, nie obejmują ziarna zmagazynowanego w spichlerzach. Rolnicy nie muszą się więc obawiać, że pewnego dnia na ich podwórka wkroczy inspekcja z PIORIN-u.
– Działania są realizowane przez PIORiN na podstawie metodyki opracowanej przez Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu i obejmują tylko plantacje zbóż. PIORiN nie kontroluje pod kątem tych agrofagów ziarna w magazynach – zapewniła Sahajdak.
Co dzieje się po kontroli PIORIN-u w uprawie zbóż?
Po zakończonej kontroli zgromadzone dane są przekazywane do Państwowego Instytutu Badawczego w celu ich opracowania. Następnie te informacje trafiają do Głównego Inspektoratu Sanitarnego, który wykorzystuje je w analizie ryzyka planowania kontroli w ramach monitoringu stężenia mykotoksyn w żywności, który prowadzi Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Czy PIORIN musi poinformować rolnika o tym, że będzie kontrola na jego polu?
Jak się okazuje, inspektorzy PIORIN-u nie mają obowiązku informowania rolnika o tym, że zamierzają kontrolować jego uprawę, gdyż warunkują im to przepisy prawa.
– Przepisy ustawy o ochronie roślin przed agrofagami uprawniają inspektorów PIORiN do wstępu m.in. na grunty w zakresie niezbędnym do wykonywania czynności kontrolnych lub zadań Inspekcji, niemniej w praktyce, w miarę możliwości ze względów organizacyjnych, inspektorzy informują rolników o lustracji ich plantacji – podsumowuje Sahajdak.
Przeczytaj również: PIORIN kontroluje opryskiwacze. Jaka kara czeka rolnika za złe użytkowanie?
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: PIORIN