Czerń krzyżowych, której sprawcami są grzyby z rodzaju Alternaria (Alternaria brassicae oraz Alternaria brassicicola i Aalternaria alternata), występuje we wszystkich fazach rozwojowych rzepaku – od siewek aż do wytworzenia nasion. Jednak to infekcje w okresie kwitnienia prowadzą do największych strat. Czerń infekuje jednak po zgniliźnie twardzikowej i trzeba mieć to na uwadze przy planowaniu strategii ochrony rzepaku.
Stres to czynnik sprzyjający czerni krzyżowej w rzepaku
Sprawcy choroby mają idealne warunki infekowania i rozwoju pod koniec kwitnienia rzepaku. Zwykle jest wtedy ciepło i są opady. Infekcje wzmaga obecność szkodników i uszkodzenia mechaniczne roślin wyrządzane gradem lub przymrozkami. Warto w tym miejscu dodać, że rzepak można i warto w tym okresie wzmacniać przez dokarmianie dolistne i stosowanie biostymulatorów. Dożywione rośliny są silniejsze, a biostymulatory, których rynek mocno się rozwija poprawiają fizjologię roślin i uodparniają je na stresy wywołane np. niedoborem wody czy wahaniami temperatur i przymrozkami.
Ale wróćmy do czerni krzyżowych – według opisu choroby opracowanego przez specjalistów w IOR – PIB w Pozn...