Gospodarstwo w Chełmcu k. Kraśniczyna (pow. krasnostawski) odwiedziliśmy 11 maja. Właśnie zakończył się tu siew soi, która w tym roku zajmuje ok. 20 ha. Dr inż. Tadeusz Solarski, naukowiec, dydaktyk i rolnik, jest orędownikiem rozwoju upraw soi w Polsce, z powodzeniem prowadząc od lat własne uprawy tej rośliny. W tym roku na polach w Chełmcu zostało wysianych aż 16 odmian soi z różnych hodowli. Taka różnorodność pozwala być na bieżąco z nowościami i wybierać z coraz liczniejszej oferty najlepsze odmiany.
Soja potrzebuje odpowiedniej temperatury i pH
Ostatnie sezony przyzwyczaiły nas do szybko rozpoczynającego się lata. Mimo to nie warto przyspieszać terminów siewu soi.
– Należy być ostrożnym, chodzi o to, żeby nie posiać jej za wcześnie. Gleba powinna być nagrzana do temperatury ok. 10 stopni C, 8 stopni to minimum – mówi Tadeusz Solarski.
– Należy być ostrożnym, chodzi o to, żeby nie posiać jej za wcześnie. Gleba powinna być nagrzana do temperatury ok. 10 stopni C, 8 stopni to minimum – mówi Tadeusz Solarski.
Wśród warunków niezbędnych do osiągnięcia sukcesu w uprawie soi nasz rozmówca na pierwszym miejscu wymienia doprowadzenie i utrzymywanie pH gleby na poziomie 6,5–7. Podkreśla też konieczność dbałości o odbudowę i przyrost materii organicznej w glebie, m.in. przez zastosowanie preparatów zawi...