StoryEditorAgroporady

Jak lepiej wykorzystać potencjał plonowania zbóż?

02.09.2019., 16:09h
Opisując znaczenie różnych czynników plonotwórczych i doradzając jak je kształtować i wykorzystywać w celu uzyskania jak najwyższych plonów, podajemy czasami przykłady potencjału plonotwórczego roślin. Potencjał biologiczny plonowania pszenicy ozimej oceniany jest nawet na 25 t/ha, ale biologiczny potencjał plonotwórczy można wykorzystać (uzyskać) tylko w warunkach laboratoryjnych.

Bliższy prawdy i możliwy do uzyskania w praktyce jest plon potencjalny konkretnej odmiany na danym siedlisku z uwzględnieniem wszystkich ograniczeń tego siedliska. Takie plony potencjalne obrazują wyniki doświadczeń ze Stacji Oceny Odmian COBORU. W praktyce plony głównych upraw w Polsce, są niskie i rzadko przekraczają 50% ich potencjału plonowania uzyskiwanego w SDOO COBORU. 

Grzech zaniedbania: woda i żyzność

Plony maksymalne wyznacza jakość gleby i warunki pogodowe w okresie wegetacji. Powszechnie uważa się, że podstawową przyczyną niskich plonów w Polsce są właśnie niedobory opadów. Faktycznie, jest to podstawowy czynnik ograniczający plony. Jednakże np. zdaniem prof. dr. hab. Witolda Grzebisza z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, na dobrych, naturalnie żyznych stanowiskach, zasobnych w składniki pokarmowe można uzyskiwać plony rzeczywiste na poziomie 75–85% plonów potencjalnych z doświadczeń.

Bliskie temu wynikowi są np. plony uzyskiwane przez rolników w Niemczech. W Polsce plony rzeczywiste zbóż nie przekraczają 50% potencjału plonowania odmian uzyskanego w stacjach COBORU. Pojawia się zatem pytanie: w czym zatem tkwią kolejn...

Pozostało 78% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
31. październik 2024 22:41