Monitoring organizowany jest przez Limagrain już po raz trzeci. To wyjątkowe przedsięwzięcie na skalę całej Europy. Firmie udało się bowiem stworzyć system dostarczający informacje odnoszące się do całego kraju. Na jego potrzeby wybrano dwadzieścia gospodarstw rolnych. Został w nich założony szeroki wachlarz plantacji kukurydzy odmian Limagrain o różnych terminach osiągania dojrzałości do zbioru, z zakresu FAO 230–270. Bieżące wyniki krajowego monitoringu suchej masy kukurydzy prowadzonego przez Limagrain będziemy publikować w „Tygodniku Poradniku Rolniczym” i na naszej stronie internetowej.
Z dokładnością do 1%
– Dobór został tak opracowany, aby rolnicy mieli możliwie największy zakres informacji o zawartości suchej masy w zależności od FAO i właściwości poszczególnych odmian – mówi Marek Skwira z firmy Limagrain.
Prowadzenie monitoringu możliwe jest dzięki mobilnemu laboratorium LG Lab., które wykorzystuje technologie NIR. Jest to niewielkie urządzenie wyposażone w skaner, który wysyła światło w postaci niskiej wiązki podczerwieni. Pomiary są dokonywane na podstawie ilości odbijanego światła przez sieczkę kukurydzy. Na tej podstawie obliczana jest zawartość suchej masy. Na rynku działa sporo takich urządzeń, jednak jak zapewnia Limagrain, poprawny wynik jest otrzymywany tylko pod warunkiem właściwej kalibracji.
– Nasz sprzęt jest kalibrowany w oparciu o odmiany, które są uprawiane w Polsce. Przeprowadzamy kilkaset takich prób. Dokładność wyników LG Lab. to +/- 1% w porównaniu do badań zawartości suchej masy w kukurydzy laboratoriów stacjonarnych – zapewnia Skwira.
- LG 1 – na potrzeby pomiarów zawartości suchej masy na plantacjach przygotowywana jest próba badawcza. Wycinane są 3–4 rośliny na wysokości około 10–15 cm. Są one reprezentatywne dla całego pola. Wybranie najlepszych i najbardziej suchych dałoby nieobiektywny wynik. Przy tworzeniu próby uwzględniana jest też pora dnia oraz opady deszczu, które mogą zaniżać suchą masę
Pomiary w całym kraju
Optyczny czujnik wyniki pomiarów przesyła do tabletu. Posiada on specjalne oprogramowanie, które przetwarza zbierane dane. Wyniki są wyświetlane na ekranie i przesyłane do elektronicznego systemu Limagrain. Firma umieszcza je następnie na swoich stronach internetowych i serwisach społecznościowych. Monitoring prowadzony jest przez dziewięcioosobowy zespół. Gospodarstwa, w których są prowadzone badania suchej masy, są rozmieszczone na terenie całej Polski. Dla prowadzenia monitoringu pracują dwa LG Laby. Jedno odpowiada za północ, drugie za południe kraju. Do urządzeń z poszczególnych plantacji sieczka jest dowożona przez poszczególnych członków zespołu. Każdy z nich wyposażony jest w specjalna lodówkę, w której próby kukurydzy są dostarczane. Przewożenie sieczki w wysokiej temperaturze mogłoby spowodować, że utraciłaby swoje pierwotne parametry. W podręcznej chłodziarce temperatura wynosi 8 st. C. Monitoring prowadzony jest od 8 sierpnia i będzie trwać do momentu ścięcia ostatniej plantacji kukurydzy.
- LG 2 – wycięte rośliny są rozdrabniane za pomocą ręcznego rębaka do drewna. To urządzenie zapewnia materiał porównywalny z sieczką, jaka jest otrzymywana dzięki pracy sieczkarni
– Planowaliśmy zacząć monitoring 16 sierpnia, jednak wegetacja kukurydzy w tym roku jest przyspieszona. W Wielkopolsce odmiany z grupy wczesnej i średnio wczesnej 8 sierpnia były gotowe do zbioru. W naszych doświadczeniach położonych na terenie gminy Borek Wielkopolski zawartość suchej masy wynosiła na ten dzień od 32,8 do 36%. Monitoring prowadzimy po to, aby dać rolnikom narzędzie pomagające wyznaczyć optymalny termin cięcia. Sucha masa jest wyznacznikiem, ponieważ, aby móc przygotować dobrą jakościowo kiszonkę, kluczową kwestią jest właściwy czas zbioru, kiedy jej zawartość kształtuje się w przedziale 30–35%. Prawie połowa plantacji kukurydzy kiszonkowej w Polsce zbierana jest w niewłaściwym czasie. Zdajemy sobie sprawę, że na termin zbioru wpływ ma wiele czynników, czasem niezależnych od gospodarstwa, chociażby dostępność sieczkarni w przypadku zbioru usługowego. Ale podkreślamy, jak bardzo ważny jest ten pierwszy etap w przygotowaniu wartościowej kiszonki z kukurydzy– wymienia Marek Skwira.
- LG 3 – pomiar zawartości suchej masy nie jest skomplikowany. Składa się z dwóch badań. Wystarczy w szklany próbnik wsypać 200–300 g sieczki. Wyciągana jest wartość uśredniona a cały proces trwa około 1 minuty
Wysokość cięcia
Limagrain zwraca uwagę, że na zawartość suchej masy w kukurydzy wpływ ma również wysokość cięcia roślin. Im niższa wysokość, tym większa będzie zawartość wody. Firma rekomenduje ścinanie kukurydzy na wysokości 10–15 cm. Na dynamikę wzrostu suchej masy wpływ ma także typ gleby, na jakiej uprawiana jest plantacja, warunki atmosferyczne, stopień nawożenia, termin siewu oraz FAO.
– W tym roku rolnicy zwracają nam uwagę, że plantacje są bardzo nierównomierne. Na słabszych stanowiskach są mocno suche, na lepszych, gdzie było więcej wilgoci, rośliny nadal są intensywnie zielone. Duże znaczenie w tym sezonie miała także ochrona przeciw chwastom. Jeśli hodowca zabiegi wykonywał w niewłaściwym czasie, to komosa jest tej samej wysokości, co kukurydza. Sięga 1,5 m. Chwasty wyciągnęły z gleby niemal całą ilość dostępnej wody – opowiada Marek Skwira.
- LG 4 – wyniki są wyświetlane przez specjalny program na ekranie tabletu. Są przesyłane do systemu Limagrain. Następnego dnia są publikowane w serwisach i na stronach internetowych
Limagrain wyniki badań zawartości suchej masy publikuje bezpłatnie na swojej stronie internetowej i w serwisach społecznościowych. Na potrzeby monitoringu działa także specjalna strona ekspertkiszonkowy.pl.
– Zależy nam na dotarciu do jak największej ilości hodowców. „Tygodnik Poradnik Rolniczy” ma największy zasięg, do tego podaje najbardziej aktualne informacje spośród wszystkich rolniczych tytułów wydawanych w tradycyjnej formie papierowej. Dzięki wam, rolnicy będą mogli przez najbliższych kilka tygodniu otrzymywać najświeższe informacje o stanie plantacji kukurydzy kiszonkowej – mówi Marek Skwira.
- LG 5 LG Lab – mobilne laboratorium mierzące zawartość suchej masy w kiszonce
Tomasz Ślęzak