StoryEditorKukurydza

Jak mądrze wykorzystać słomę kukurydzy po zbiorze?

18.11.2021., 12:11h
Resztki pożniwne to korzenie i słoma, które stanowią dużą wartość nawozową, ale przede wszystkim dostarczają glebie i organizmom glebowym materię organiczną, z której może powstać próchnica.
Aktualnie trwa zbiór kukurydzy na ziarno, po której pozostaje nawet kilkanaście ton/ha cennych resztek pożniwnych. Trzeba je mądrze zagospodarować, to znaczy tak, aby nie były problemem dla rośliny następczej, nie prowadziły do wyczerpania azotu N-mineralnego i aby zawarte w słomie składniki pokarmowe dobrze służyły uprawom w zmianowaniu.

Bakterie wykorzystują azot ze słomy 

Przyśpieszanie rozkładu słomy dodatkami, azotem, czy wapnem jest ważne i celowe, ale olbrzymi wpływ na tempo rozkładu ma przygotowanie masy słomy do przyorania (przemieszania) i głębokość orki. Często w tym zakresie są popełniane błędy. Po pierwsze, słoma powinna być jak najmocniej rozdrobniona, potem przemieszana z glebą i przyorana, ale niezbyt głęboko (oczywiście w systemie uprawy płużnej). Rozkładem zajmują się m.in. bakterie tlenowe, ale także wiele różnych pożytecznych żyjątek glebowych.
 
Dawka azotu na rozdrobnioną słomę jeszcze przed jej przemieszaniem z glebą jest potrzebna bakteriom celulolitycznym i niezależnie czy ją zastosujemy, warto przypomnieć zasady tej operacji. Bakterie wykorzystują oczywiście azot ze słomy, a następnie azot mineralny z ...
Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 23:11