Jak wzrośnie białko, jęczmień nie będzie trzymał parametrów jęczmienia browarnego. Białko w ziarnie dla browaru powinno mieścić się w przedziale od 9,5 do 11,5 proc., czyli odwrotnie niż przy jęczmieniu paszowym.
Zapotrzebowanie na podstawie zasobności gleb i przewidywanego plonu
Jak mówią rolnicy, „każdy browar może być paszą, ale nie odwrotnie”. Rolnik w tym roku pod jęczmień browarny zastosował 200 kg nawozu NPK 8:20:30 i 160 kg mocznika, wszystko poszło od razu pod korzeń i to tyle, jeżeli chodzi o nawożenie. Odpowiednio dobrane i zbilansowane nawożenie fosforem i potasem zwiększa odporność jęczmienia jarego browarnego na choroby, niedobory wody, czy wyleganie.
Należy pamiętać, że w przypadku jęczmienia browarnego poprawek nie ma, niczego nie dosypiemy, nie nadrobimy nawożenia w trakcie wegetacji, ponieważ stracimy parametry ziarna, pożądane dla jęczmienia browarnego. Słabo rozwinięty system korzeniowy jęczmienia, to słabsze pobieranie składników pokarmowych i wody z gleby. Roślina powinna mieć podane to czego najbardziej potrzebuje w odpowiednim terminie.
– Jęczmień siałem 6 i 7 kwietnia, a później przez cały kwiecie...