Naturalnym źródłem większości glebowego azotu jest próchnica. W zależności od żyzności gleby oraz temperatury i wilgotności gleby wiosną mineralizuje się ok. 40 kg azotu z gleb lżejszych – do 60 kg azotu na hektar z gleb cięższych. W optymalnych warunkach przebiegu procesu mineralizacji próchnicy rośliny mogą wykorzystać nawet do 90 kg N/ha. Poza próchnicą źródłem azotu są nawozy naturalne i mineralne. Rzepak na przykład może korzystać z azotu pochodzącego z różnych źródeł: próchnicy, resztek roślinnych, opadów atmosferycznych, symbiotycznego wiązania przez bakterie, a także tzw. azotu mineralnego. Zasoby te są jednak zbyt małe dla jego prawidłowego rozwoju i dlatego znaczna część tego składnika musi być dostarczona w nawozach mineralnych.
Pierwsza dawka - przed ruszeniem wegetacji
Azot wiosną zaleca się stosować albo tuż przed lub podczas ruszenia wegetacji wiosennej roślin w zależności od kondycji naszych upraw po zimie. Przed ruszeniem wegetacji stosowanie azotu zaleca się w uprawach, które nie były nawożone przedsiewnie azotem lub były zasiane później niż wynosi optymalny termin dla danego rejonu oraz gdy plantacja jes...