W rzepaku ozimym progi szkodliwości ustalone są dla pięciu sprawców chorób tej rośliny (tabela). Najważniejsza, powodująca największe straty, to sucha zgnilizna kapustnych. Choroba jest monitorowana przez koncerny chemiczne (np. serwisy: InfoPole, e-pole, cropnet) i w wielu lokalizacjach przez Instytut Ochrony Roślin PIB w Poznaniu, który umieszcza te informacje na Platformie Sygnalizacji Agrofagów (www.sygnalizacja.agrofagi.com.pl).
Czym jest próg szkodliwości?
Progiem szkodliwości jest stwierdzenie 10 – 15% roślin z pierwszymi oznakami porażenia. Zwalczanie tej choroby ma nieco inny charakter od pozostałych sprawców, bo większość rolników wykonuje jesienią i wiosną zabiegi skracania rzepaku produktami fungicydowymi zwalczającymi także suchą zgniliznę kapusty. Mimo wszystko takie standardowe zabiegi, zwłaszcza jesienią, mogą być nietrafione w suchą zgniliznę kapusty. Wynika to z tego, że w większości źródłem jesiennych infekcji są zarodniki workowe grzyba (askospory) uwalniane z pseudotecjów powstałych na resztkach pożniwnych rzepaku. W warunkach sprzyjających infekcji młodych roślin rzepaku najbardziej trafiony byłby zabieg chemiczny wykonany po stwierdze...