Po wykopkach najważniejsza dla ograniczenia strat przechowalniczych jest pierwsza faza – przechowywanie wstępne. To faza osuszania bulw, ich dojrzewania (dojrzewanie trwa ok. 2 tygodni) i zabliźniania uszkodzeń.
Schładzanie ziemniaka nie powinno być zbyt gwałtowne
Kolejny etap to schłodzenie ziemniaków do temperatury wymaganej w okresie długotrwałego przechowywania. Przy składowaniu na pryzmie tempo schładzania zależy od warunków pogodowych i powinniśmy nim sterować np. przez okrywanie kopca na noc, kiedy mogą występować przymrozki. Schładzanie nie powinno być zbyt gwałtowne i zależnie od terminu zbioru ziemniaków, odmiany i pogody powinno trwać od 4 do 7 tygodni.
W czasie długotrwałego przechowywania ziemniaków w profesjonalnych przechowalniach wilgotność powinna wynosić 92–98%, a temperatura dla sadzeniaków ok. 2–6°C, dla ziemniaków jadalnych – 4–6°C, do przerobu na produkty spożywcze – 6–8°C (5–7°C na frytki i 7–10°C na chipsy), a dla przemysłu skrobiowego i gorzelniczego do 4°C.
Można takie warunki wilgotnościowe i zalecaną temperaturę zapewnić tylko w profesjonalnych przechowalniach z zastosowaniem urządzeń ...