W konkretnych sytuacjach o ekonomicznej szkodliwości choroby decyduje nie tylko skala infekcji, ale przede wszystkim aktualne i prognozowane warunki agrometeorologiczne, faza rozwojowa oraz kondycja roślin, obecność innych organizmów szkodliwych. Czasami ochrona musi być zastosowana z wyprzedzeniem, czasami mimo przekroczonego progu nie zawsze zabieg będzie uzasadniony.
Plon uratowany z zyskiem
Ekonomiczne progi szkodliwości patogenów dla rośliny uprawnej określają stopień porażenia plantacji, przy którym wartość obniżonego plonu jest równa kosztom zastosowanej ochrony. Takie progi są ustalone w licznych doświadczeniach i badaniach i w Tabelach pokazujemy takie dane dla chorób pszenicy i rzepaku oraz informacje o warunkach sprzyjających rozwojowi sprawców chorób (Źródło: metodyki integrowanej ochrony). Jak te dane wykorzystywać w praktyce? Oczywiście warto je wpisywać do zeszytu zabiegów ochrony roślin jako element decyzyjny, ale warto też zrobić na ich podstawie własne kalkulacje, bo progi szkodliwości z punktu widzenia opłacalności zabiegu wylicza się wg wzoru:
E =Pn/Kz
gdzie:
E – ekonomiczna efektywność zabiegu ochrony roślin
Pn –...