W jakiej kondycji są pszenica i jęczmień w Kostrogaju?
9 marca z naszą kamerą odwiedziliśmy gospodarstwo rodzinne Emilii i Macieja Gralewskich położone w miejscowości Kostrogaj w gminie Radzanowo koło Płocka. Wraz z ekspertem technicznym Syngenta Januszem Malanowskim oceniliśmy stan pszenicy i jęczmienia po zimie.
- Pszenica jest w tej chwili w fazie krzewienia. Mimo minusowych temperatur w nocy (nawet -6 st. C) i kilku stopni na plusie w dzień, rośliny wznowiły wegetację. Są już przyrosty nowych korzeni. Na metrze kwadratowym jest w tej chwili ok. 300 roślin – wyjaśnił Malanowski.
Ale zaznaczył, że akurat w tej lokalizacji warunki pogodowe panujące od jesiennych siewów były dobry. Sam siew został wykonany w optymalnym terminie, co pozwoliło pszenicy na ładne rozkrzewienie. W niektórych lokalizacjach plantacje wyglądają gorzej.
Pszenica i jęczmień czekają na nawozy
Ekspert wyjaśnił też, jaka strategia nawożenia będzie zastosowana na pszenicy i jęczmieniu w Kostrogaju. Omówił także zabiegi wykonane jesienią na polach.
Więcej o kondycji młodej pszenicy i jęczmienia dowiesz się z filmu!