RSM przechowywać i stosować w stężeniu 28%
Firmy dystrybucyjne dostarczają RSM o stężeniu azotu 32%. Wynika to z niższych kosztów przewozu, ale z tego powodu przed stosowaniem i przechowywaniem musimy nawóz rozcieńczyć do stężenia 28% azotu w roztworze. W przypadku wielu roztworów im wyższe jest ich stężenie tym niższy punk zamarzania, ale niestety im wyższe jest stężenie RSM tym szybsza hest jego krystalizacja. RSM o stężeniu 32% krystalizuje już w temperaturze 0ºC, a RSM o stężeniu 28% (gotowy do przechowywania i stosowania) krystalizuje dopiero w temperaturze –17oC.
Krystalizacja jest ważną wadą tego nawozu. Nie powoduje ona straty wartości nawozowej, ale znacznie pogarsza wartość użytkową. Przy mroźnej zimie i nagłym ruszeniu wiosny przygotowanie stężonego RSM do szybkiej aplikacji może być dużym problemem. Do przywrócenia nawozu do fazy płynnej potrzeba trochę czasu. Jeżeli mamy RSM 32% i zapomnieliśmy o tych zasadach, to przy ociepleniu po...