Zjawiska pogodowe prowadzące do wylegania w różnym nasileniu występują w każdym sezonie. To stała przyczyna wylegania na którą nie mamy wpływu, ale mogą do tego prowadzić szkodniki i choroby uszkadzające korzenie, źdźbła i łodygi roślin.
Mamy za to wpływ na architekturę łanu, od której zależy podatność na wyleganie. O architekturze decyduje wybór odmiany (krótkosłome, długosłome, o potwierdzonej w badaniach COBORU mniejszej podatności na wyleganie), termin i gęstość siewu (źdźbła w gęstym łanie są dłuższe i delikatniejsze), ochrona (przyczyną wylegania mogą być nieograniczane choroby podsuszkowe), zbilansowane nawożenie (nadmierne dawki azotu sprzyjają wyleganiu), regulatory wzrostu (zaplanowane w technologii skracanie i pogrubianie źdźbeł jest kluczowe w ograniczaniu wylegania).
Każdy gatunek zboża wylega inaczej
W najbliższych tygodniach będziemy przypominać jak w zbożach ozimych i jarych przeciwdziałać wyleganiu i jak właściwie stosować retardanty. Dawki, wybór substancji czynnych i terminy aplikacji zależą od gatunku zboża, ale także właściwości odmian. Zależą też od stosowanej ochrony fungicydowej, bo np. triazole, ale i s...