Dziś przypomnimy biologię rozwoju i niechemiczne możliwości ograniczenia szkodliwości urazka. Pojawia się on najczęściej, kiedy na stanowiskach z uprawą kukurydzy na dobre jest zadomowiona omacnica prosowianka. Urazka kukurydzianego przyciąga zapach fermentujących, uszkodzonych ziarniaków. Ten szkodnik pojawił się w Polsce na początku lat 90. i aktualnie wyrządza lokalnie duże straty. Zacznijmy jednak od skoczka. Skąd się wziął?
Skoczek kukurydziany nowym szkodnikiem kukurydzy w Polsce
Skoczka Zyginidia scutellaris na roślinach kukurydzy stwierdzono w Polsce w ub.r. Gatunek ten nie posiada jeszcze polskiej nazwy jednak w języku angielskim nazywany jest „maize leafhopper”, co można tłumaczyć jako skoczek kukurydziany. Jak informowali w ub.r. naukowcy z IOR–PIB w Poznaniu, w komunikacie: „Gatunek ten występuje na zachodzie Europy, gdzie jest jednym z najpospolitszych skoczków (np. we Francji). Skoczek kukurydziany po raz pierwszy w Polsce stwierdzono na północy kraju przeszło 100 lat temu. Kolejne doniesienia o jego występowaniu pochodzą dopiero z lat 2000 i 2001 z Górnego Śląska. Następnie jeden samiec skoczka kukurydzianego został odłowion...