Redakcja miesięcznika WiOM Warzywa i Owoce Miękkie zaprasza rolników na spotkanie organizowane wraz z Grupą Producentów Owoców i Warzyw Polfarm Sp. z o.o. Tematem przewodnim będzie uprawa marchwi, a odbędzie się 13 października 2021 r. w Zamku Jana III Sobieskiego w Rzucewie pod Puckiem.
Jak produkować zdrową marchew i redukować ilość chemii
Nasze terenowe spotkania tematycznie nie mogą się obyć bez wsparcia ekspertów. Tak też będzie tym razem, będziemy mieli przyjemność posłuchać Paweła Gulczyńskiego, wiceprezesa Polfarm. Opowie w jaki sposób Grupa Producentów Owoców i Warzyw ogranicza zabiegi chemiczne w uprawie marchwi.
Z kolei prof. Jolanta Kowalska z IOR-PIB w Poznaniu odpowie na pytanie: czy można wyprodukować marchew bez chemicznych środków ochrony roślin?
Jaki jest plan seminarium marchwiowego?
9:30 - Rejestracja uczestników, kawa na dobry początek
10:00 - Rozpoczęcie spotkania – Paweł Gulczyński – wiceprezes Zarządu Grupy Producentów Owoców i Warzyw Polfarm oraz Katarzyna Wójcik– redaktor naczelna WiOM
10.15 - Jak Polfarm ogranicza zabiegi chemiczne w uprawie marchwi?– Paweł Gulczyński
11.00 - Marchew bez pozostałości, czy uda się wyprodukować marchew bez chemicznych ś.o.r.? – prof. Jolanta Kowalska IOR–PIB Poznań
11.45 - Wystąpienia przedstawicieli firm partnerskich – zapoznanie z produktami firm
13.00 - Pokaz logistyki zbioru marchwi
14.30 - Obiad
15.00 - Wybór „Supermarchwiarza Roku 2021”, dyskusja
Zapraszamy serdecznie! Szczegółowe informacje i zapisy znajdziecie TUTAJ!