StoryEditorOwies

Jak uprawiać owies w gospodarstwie ekologicznym?

17.07.2019., 09:07h
Ekologiczne gospodarstwo w Orłowinach (pow. opatowski) należy do gospodarstw mających najdłuższe tradycje w Polsce. Na porzucenie gospodarowania metodami konwencjonalnymi Eugeniusz Augustowski zdecydował się jeszcze w 1996 roku. I choć obecnie nie prowadzi już gospodarstwa, to chętnie dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Gospodarstwo otrzymało certyfikat ekologiczny w 1998 roku. Miałem numer 27, w województwie świętokrzyskim byłem pierwszy – wspomina Eugeniusz Augustowski. – Zaczęło się od tego, że znajomy poznał mnie z prof. Jerzym Szymoną z Lublina. Temat ekologii był wtedy zupełnie nieznany, ale wciągnąłem się. Z czasem zaczęli dołączać kolejni rolnicy. Nigdy nie żałowałem tej decyzji. 

Obecnie gospodarstwo prowadzą Iwona i Jan Baranowie. Iwona jest córką pana Eugeniusza. Oprócz 7 ha produkcji ekologicznej, na 46 ha odbywa się konwencjonalna produkcja głównie rzepaku, prosa i pszenicy.

Ekologiczne warzywa, ale nie tylko

Gospodarstwo ekologiczne w Orłowinach specjalizuje się w warzywach korzeniowych. Na okolicznych poletkach rośnie zwykle marchew, pietruszka, seler i por. Uprawiane są także buraczek ćwikłowy, dynia i cebula. Poza tym w gospodarstwie bywa też siana wyka. A w tym sezonie po raz pierwszy wśród uprawianych roślin pojawił się owies. – Wcześniej nie było zbytu, teraz pojawiła się taka możliwość, więc z niej korzystamy – tłumaczy pan Eugeniusz. – Zgłosiła się Farma Świętokrzyska, zaczęliśmy współpracę. Nasza sąsiad...

Pozostało 85% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 08:47