Maszyny rolnicze wymieniane są jako główni winowajcy przenoszący wraz z glebą zarodniki przetrwalnikowe kiły, fragmenty porażonych korzeni. Wektorem choroby są wszelkie prace usługowe wykonywane na kolejnych polach bez przestrzegania zasad mycia i dezynfekcji. To także pracownicy chodzący po zakażonych polach oraz zwierzęta. Zarodniki mogą znajdować się również w wodach gruntowych i opadowych na danym polu i gdy takie zarodniki przez np. dreny trafiają do rowów melioracyjnych i innych cieków wodnych, przenoszą się stwarzając zagrożenie dla wielu plantacji.
Warto uprawiać rzepak na glebach o uregulowanym pH
Od czego powinien zacząć rolnik walcząc z kiłą kapusty? Przede wszystkim od agrotechniki. Chcąc ograniczyć porażenie warto przestrzegać pewnych zasad. Warto uprawiać rzepak na glebach o uregulowanym pH 6,5–7,2. W zmianowaniu należy uprawiać gatunki niebędące żywicielami sprawcy kiły kapusty, np. zboża, buraki, ziemniaki, facelię, czy bobowate.
Jeżeli na plantacji wystąpiła kiła kapusty, najlepiej nie uprawiać tam rzepaku przez 7–9 lat, co oczywiście nie zawsze jest możliwe do wykonania ze względu na taki, a nie inny areał gospodar...