Dobrym przedplonem przed sadzeniem krzewów są zboża, okopowe, motylkowe oraz facelia czy gorczyca. Nie poleca się sadzenia winorośli na terenach, które były przez wiele lat odłogowane, tam bowiem istnieje duże prawdopodobieństwo występowania szkodników glebowych jak pędraki, drutowce czy opuchlaki. Podobnie jak się ma z terenem po lucernie czy truskawkach. Po drzewach też należy odczekać ok. 3.–4. lat z uwagi na choroby grzybowe bytujące w glebie. Jesienią w roku poprzedzającym sadzenie należy zastosować obornik w dawce ok. 40 ton na ha i głęboko przyorać. Dawki nawozów, jakie wprowadzamy do gleby przed sadzeniem powinno się ustalić badając gleby w stacji chemiczno-rolniczej, ale orientacyjnie wynoszą one 400 kg/ha superfosfatu potrójnego, 300 kg//ha soli potasowej oraz 250 kg siarczanu magnezu i ta ilość nawozów starcza roślinom na 3 lata. Po sprawdzeniu odczynu gleby w razie potrzeby stosujemy wapnowanie. Wapno nie tylko podnosi pH, lecz także wpływa na lepszą strukturę gleby i zwiększa jej żyzność. Dzięki zawartości wapna w glebie aktywniejsza jest mikroflora, która rozkłada substancję organiczną.
Teren pod winnicę powinien być starannie przygotowany, tym bardziej, że plantacja będzie prowadzona przez wiele lat. Ma to ogromny wpływ zarówno na korzenie roślin, jak i same krzewy.