Uprawiana w gospodarstwie kukurydza przeznaczona jest na kiszonkę i ziarno, z przewagą odmian uprawianych na ziarno. Z ziarna, które wyprodukują gospodarze, korzystają również stali klienci państwa Zielińskich, którzy kupują ziarno ze sprawdzonego źródła i używają go do produkcji mieszanek paszowych. Mieszanki produkowane są w oparciu o mobilną mieszalnię pasz, którą posiadają właściciele gospodarstwa.
Sprawdzone odmiany i testowanie nowości
W tym roku po raz kolejny siane będą czeskie odmiany kukurydzy Oseva na kiszonkę. Rolnik podkreśla, że zarejestrowana w 2018 roku OP Maura o FAO 240–250, zasłużenie nazywana jest Królową Pól. Druga odmiana zaplanowana na ten rok, to Cebir o podobnym FAO i możliwości wykorzystania na kiszonkę, CCM i biogaz.
– Obserwowałem tę odmianę i w minionym sezonie z dobrej strony pokazała się na poletkach pokazowych w różnych częściach Mazowsza, Podlasia oraz Warmii i Mazur, więc w tym roku sprawdzę ją u siebie w gospodarstwie – deklaruje rozmówca.
Rolnik starannie wybiera odmiany do siewu, bo muszą sprawdzić się na słabszych mozaikowatych i przepuszczalnych glebach. W doświadczeniach polowych...