StoryEditorPozostałe rośliny

Jak zwiekszyć wykorzystanie polskiego białka roślinnego?

16.04.2019., 09:04h
W marcu w Warmińsko–Mazurskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Olsztynie, odbyło się wyjazdowe posiedzenie sejmowej podkomisji rolnictwa i rozwoju wsi poświęcone zwiększaniu wykorzystania polskiego białka roślinnego. 

Komisji przewodniczył poseł Zbigniew Dolata. Spotkanie odbyło się z inicjatywy Stowarzyszenia Inicjatyw Rolno–Gospodarczych Agroport (o którym pisaliśmy na początku roku), prężnie działającego nie tylko na Warmii i Mazurach, ale również na skalę makroregionalną.

Klaster od lat wspiera białkowe

Podczas spotkania przedstawiono raporty Komisji Europejskiej i Parlamentu Europejskiego dotyczące wspierania upraw i wykorzystania roślin wysokobiałkowych. Zwrócono szczególną uwagę na fakt, że mamy możliwości, mamy zaplecze, możemy produkować własny produkt, który będzie naszą wizytówką. Jedną z barier ograniczających możliwość rozwoju produkcji jest słabość rynku rodzimego białka roślinnego. 

Rafał Banasiak, prezes klastra Agroport i inicjator spotkania, przypomniał, że klaster Agroport mówi o roślinach białkowych nieprzerwalnie już od 5. lat. Jak przetrwał i dlaczego to się udało?
Dlatego, że od samego początku od założenia klastra mamy przekonanie, że na rynek lokalny, a później regionalny można dobrze produkować, można produkować jakość i dobrze ją sprzedać. Dużym sukcesem jest to, że zrozumiały to również te mieszalnie pas...

Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 03:05