StoryEditorPasze

Jaka jest wartość biologiczna białka w biomasie żyta poplonowego?

03.06.2021., 09:06h
W żywieniu głównie bydła opasowego można stosować biomasę produkowaną z uprawy żyta w poplonie ozimym. Czy stosowanie wczesną wiosną wysokimi dawkami azotu wpływa na jakość białka? Jaki jest skład aminokwasowy białka w biomasie żyta poplonowego?

Inspiracją do napisania niniejszego artykułu był bardzo interesujący materiał redaktor Dominiki Stancelewskiej pt. "Białko bywa niepotrzebnym obciążeniem" zamieszczony w TPR nr 20/2021. Bowiem dotyczy efektywności żywienia trzody chlewnej uwzględniającego tylko dużą ilość białka a nie jego jakość wyrażoną w zawartości aminokwasów szczególnie egzogennych.

Żyto w poplonie ozimym ważne w żywieniu bydła opasowego


W praktyce rolniczej podobny problem jakości białka występuje w żywieniu głównie bydła opasowego biomasą produkowaną z uprawy żyta w poplonie ozimym, nawożonego wczesną wiosną wysokimi dawkami azotu (ok. 150 kg/ha). Skarmianie zielonki rozpoczyna się w początku kłoszenia roślin aż do końca kwitnienia – czyli zakończenia użytkowania.

Nadwyżki biomasy przeznacza się na kiszonkę, która jeżeli jest w dostatecznej ilości, może być skarmiana przez cały rok do następnych zbiorów biomasy. Nasuwa się zatem pytanie, czy z punktu widzenia żywieniowego, wzrostowi zawartości surowego białka następującego pod wpływem intensywnego nawożenia żyta azotem nie towarzyszy spadek jego wartości biologicznej?

W tym celu w koń...

Pozostało 76% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. listopad 2024 13:45