Na ile istotna jest mrozoodporność i zimotrwałość, którą wycenia się i podaje w charakterystyce np. odmian zbóż? Oczywiście ma to wielkie znaczenie, ale w praktyce wielu specjalistów twierdzi, że np. różnice mrozoodporności rzepaku są w większości sezonów mało istotne dla strat mrozowych. Zdecydowanie większy wpływ na straty w obsadzie żywych roślin ma odpowiednie zahartowanie roślin i splot różnych czynników wpływających na zimotrwałość. Te czynniki wpływające na zimotrwałość i mrozoodporność to: gęstość siewu, termin siewu, stosowanie regulatorów wzrostu, presja i ograniczanie śmietki kapuścianej, a także mszyc będących wektorami wirusa żółtaczki rzepy.
Wrażliwe korzenie i stożki wzrostu
Cała roślina rzepaku pod okrywą śniegu może bez uszczerbku przetrwać krótkotrwałe spadki temperatur nawet do minus 30 st. C. Śnieg jest dobrym izolatorem i jego okrywa sprzyja przezimowaniu, pod warunkiem, że spadnie na rośliny już zahartowane i w czasie minusowych temperatur. Wrażliwość poszczególnych organów rośliny jest jednak różna. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że najmniej wrażliwe na mróz są górne partie rośliny (liście, rozeta), a wrażliwość ta rośnie z każdym centymetrem w dół. Rozeta liści znosi krótkotrwałe spadki temperatury do minus 25 st. C. Natomiast stożek wzrostu korzeni, choć przed zimą może znajdować się dość głęboko, wytrzymuje spadki temperatury do zaledwie minus 6 st. C. Dlatego im silniejszy i głębszy jest system korzeniowy przed zimą, tym odporność całej rośliny na mróz jest większa.
Mrozoodporności i zimotrwałości odmian, są modyfikowane przez warunki panujące na jesieni. Zjawiska te często bywają ze sobą mylone, co jest dużym błędem i dlatego wymagają ich wyjaśnienia. Mrozoodporność to cecha wytrzymałości odmian na skrajnie niskie temperatury panujące podczas zimy. Jest cechą specyficzną dla każdego gatunku, różną dla poszczególnych odmian w jego obrębie.
Pomoże agrotechnika
Zimotrwałość jest pojęciem szerszym i na tę cechę składa się kompleks czynników takich jak: mrozoodporność, odporność na suszę (fizjologiczną, wysmalanie), odporność na stres świetlny, odporność na uszkodzenia mechaniczne, wynikające z różnic temperatur pomiędzy nocą a dniem, odporność korzeni na pionowe ruchy gleby, odporność na warunki beztlenowe (na długo zalegający śnieg i na wymakanie) czy też odporność na choroby i szkodniki.
O ile na temperatury decydujące o hartowaniu i wynikającej z przebiegu tego procesu mrozoodporności wpływu nie mamy, to proces hartowania i ogólnie pojętą zimotrwałość roślin możemy wspomagać agrotechniką. Niezwykle ważny jest terminowy siew w doprawioną glebę gwarantujący wyrównane wschody roślin. Rzepak powinniśmy wysiewać też w optymalnym zagęszczeniu. Bardziej rozsądny jest nieco rzadszy siew rzepaku ograniczający jego wzrost wydłużeniowy, wpływający na formowanie niższej rozety, z grubą i niżej osadzoną szyjką korzeniową niż siew gęsty prowadzący do wydeklikatnienia i osłabienia zimotrwałości roślin. Odpowiednie nawożenie NPK, zwłaszcza potasem, ale także nawożenie mikroelementami (kluczowy mangan) sprzyjają zagęszczaniu soków roślin i zwiększają odporność na mróz. Lepszej zimotrwałości sprzyja wczesne pozbycie się chwastów. Bardzo ważnym zabiegiem, znacznie wzmacniającym rzepak i poprawiającym zimotrwałość jest jego skracanie.
Pamiętajmy, że odporność rzepaku na mróz i tym samym jego zimotrwałość, mocno osłabiają uszkodzenia powodowane przez śmietkę kapuścianą i koniecznie trzeba monitorować szkodnika i go zwalczać. Obok zimotrwałości istotna w doborze odmian jest cecha szybkiego startu wiosennej wegetacji i zdolność do regeneracja uszkodzeń po zimie. Takie odmiany nawet przy sporych ubytkach w obsadzie są w stanie wydać zadowalający plon nawet przy 10 żywych roślinach na mkw.
Ranking zimotrwałych odmian
Dziś jeszcze przed ostatecznym wyborem odmian chcemy przypomnieć, które najbardziej ucierpiały po zimie w 2012 r. i 2016 r. W tym rankingu zimotrwałości bazujemy oczywiście na dostępnych informacjach COBORU, a za sezon 2017/2018, w którym dwie fale mrozów w marcu też wyrządziły straty, danych jeszcze nie ma. Jeżeli ktoś już wybrał odmianę i ją kupił, a zgodnie z wynikami obserwacji COBORU jest ona bardziej wrażliwa na mróz, powinien podjąć decyzje agrotechniczne, które wzmocnią jej mrozoodporność.
W tabeli przypominamy zestawienie odmian populacyjnych i mieszańcowych z informacjami o procencie martwych roślin po zimie w 2012 r. i w 2016 r. Są to dane COBORU z doświadczeń porejestrowych. Warto dodać, że nie ma na tej liście odmian, które w tych latach nie były badane, a znajdują się w Krajowym Rejestrze. Procent martwych roślin szacowano 2–3 tygodnie po ruszeniu wegetacji wiosennej rzepaku. Uwaga – dane w tabeli nie uwzględniają też odmian nowych zarejestrowanych w 2017 r. i 2018 r., które w większości cechuje bardzo dobra zimotrwałość.
Lp. | Odmiany | Procent martwych roślin po zimie | |
2015/2016 | 2011/2012 | ||
Wzorzec | 22 | 45 | |
ODMIANY POPULACYJNE | |||
1 | Quartz | 17 | 33 |
2 | Adriana | 18 | 28 |
3 | Aixer | 19 | 11 |
4 | Monolit | 20 | 22 |
5 | Chrobry | 20 | - |
6 | Sherlock | 21 | 44 |
7 | Brendy | 22 | 35 |
8 | SY Ilona | 22 | - |
9 | ES Valegro | 26 | 36 |
10 | Lohana | 29 | 51 |
ODMIANY MIESZAŃCOWE | |||
11 | Minerva | 12 | 15 |
12 | Kuga | 13 | - |
13 | Arango | 15 | 26 |
14 | Popular | 16 | 19 |
15 | Garou | 16 | 20 |
16 | Abakus | 16 | 27 |
17 | Mercedes | 17 | 19 |
18 | Rohan | 17 | 33 |
19 | Anderson | 19 | 9 |
20 | DK Exquisite | 19 | 29 |
Marek Kalinowski
(zdjęcie: Pixabay)
Cały artykuł wraz z pełnym rankingiem przezimowania przeczytasz w Nr 28/2018 "Tygodnika Poradnika Rolniczego" na stronie 22-23.
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.