W konkretnych sytuacjach o ekonomicznej szkodliwości choroby decyduje nie tylko skala infekcji, ale przede wszystkim aktualne i prognozowane warunki agrometeorologiczne, faza rozwojowa oraz kondycja roślin, obecność innych organizmów szkodliwych. Czasami ochrona musi być zastosowana z wyprzedzeniem, czasami mimo przekroczonego progu nie zawsze zabieg będzie uzasadniony.
Progi ekonomicznej szkodliwości
Tak zwane progi szkodliwości agrofagów dla rośliny uprawnej określają stopień porażenia plantacji, przy którym wartość obniżonego plonu jest równa kosztom zastosowanej ochrony. Takie progi ekonomicznej szkodliwości są ustalone w licznych doświadczeniach i badaniach, chociaż jak ostatnio pisaliśmy w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" – w przypadku chwastów mają małe praktyczne zastosowanie. Inaczej jest z chorobami i szkodnikami, których progi ekonomicznej szkodliwości trzeba traktować na serio. W tabelach pokazujemy takie dane dla chorób pszenicy i rzepaku oraz dane o warunkach sprzyjających rozwojowi sprawców chorób (Źródło: wydawnictwa IOR–PIB w Poznaniu). Jak te dane wykorzystywać w praktyce? Oczywiście warto je wpisywać do zeszytu zabiegów ochrony ...