StoryEditorpoplony

Jakie mieszanki poplonowe są najlepsze?

25.06.2020., 13:06h
– Jeżeli poplon ma być zrobiony z korzyścią dla gleby i dla roślin, to nie może być przypadkowy i nie możemy go traktować po macoszemu. Musimy podejść do jego uprawy z takim samym zaangażowaniem, jak do pracy nad plonem głównym. Wszystko musi być tak samo przemyślane, tak samo z głową dobrane, tak samo precyzyjnie  wysiane – tymi słowami przywitał mnie Krzysztof Sturlis, właściciel gospodarstwa rolnego w Maszewach.
Rolnik pierwszy raz zaczął myśleć o poplonach po zamknięciu produkcji zwierzęcej, wcześniej jak była trzoda, było również nawożenie organiczne i było dobrze. Później gdy nie było już obornika rolnik musiał coś robić, żeby wzbogacić glebę. Tym bardziej że w strukturze zasiewów dominowały zboża. Dodatkowym bodźcem i zachętą, żeby spróbować były ówczesne dopłaty do poplonów.

Rolnik zaczynał  od gorczycy

Moim pierwszym poplonem, podobnie jak u wszystkich początkujących była gorczyca. Szybko wschodzi, wytwarza dużą ilość zielonej masy. Jednak po dwóch latach stwierdziłem, że to jest słaby poplon, że muszę spróbować czegoś więcej. I to był moment, kiedy zacząłem bardziej szczegółowo interesować się poplonami, czytałem, analizowałem, szukałem nowych roślin, sprawdzałem, jakie zadania mogą pełnić w poplonie. Tworzyłem pierwsze autorskie mieszanki dostosowane w 100 procentach pod własne potrzeby i pod rośliny następcze, które uprawiałem po poplonach, raz były to strączki, raz jęczmień jary – wylicza Krzysztof Sturlis.

Rolnik był tak zafascynowany płodozmianami i tworzeniem mieszanek, że wszedł w rolnic...
Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warszawa
9°C
Zachmurzenie umiarkowane
wi_00
sob.
wi_00
15°C
4°C
niedz.
wi_00
12°C
8°C
pon.
wi_00
16°C
7°C
wt.
wi_00
14°C
3°C
śr.
wi_00
14°C
5°C
19. marzec 2025 05:35