StoryEditorPozostałe rośliny

Jakie temperatury wytrzymają zboża i rzepak z okrywą śnieżna, a jakie bez śniegu?

05.11.2019., 15:11h
Praktycznych informacji o zimotrwałości i mrozoodporności odmian roślin ozimych nigdy za wiele. Przed siewami rzepaku i zbóż prezentowaliśmy w „Tygodniku Poradniku Rolniczym” rankingi zimotrwałości ozimin. W kontekście wytrzymałości roślin na różne zjawiska mrozowe pisaliśmy o znaczeniu terminów i gęstości siewu, jesiennej regulacji rzepaku i nawożeniu dolistnym.
W jednym z artykułów staraliśmy się wyłuskać czynniki, które decydują o największej mrozoodporności i zimotrwałości żyta w stosunku do pozostałych gatunków zbóż ozimych. Zimotrwałość odmian jest w naszej strefie klimatycznej jedną z najważniejszych cech genetycznych roślin ozimych, ale trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że możemy ją kształtować w dużym stopniu agrotechniką.

Potrzebna jest chłodna asymilacja

Ostatecznie, to jak duże spadki temperatur wytrzymają rośliny zależy od przebiegu ich prehartowania i hartowania, co ma związek z fizjologią wymarzania roślin. Chociaż przed zimą nie jesteśmy w stanie już nic poprawić w agrotechnice poprawiającej zimotrwałość, to warto poznać optymalne warunki hartowania i wyciągnąć z tego wnioski. Póki co pogoda wydaje się sprzyjająca. Od 29 października 2019 roku w większości regionów wystąpiły lekkie przymrozki i to sprzyja prehartowaniu. Na tym etapie przygotowywania się roślin do spoczynku zimowego hamowany jest wzrost wydłużeniowy, co zmniejsza zużycie energii na przyrosty, ale schłodzona asymilacja sprzyjająca zagęszczaniu soków komórkowych trwa.

W etap prehartowa...
Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warszawa
6°C
Niewielki deszcz
wi_00
pt.
wi_00
7°C
0°C
sob.
wi_00
4°C
-2°C
niedz.
wi_00
7°C
-2°C
pon.
wi_00
6°C
-4°C
wt.
wi_00
7°C
-4°C
14. marzec 2025 16:23